chwilowki

Komunikaty

OBOWIĄŻEK REJESTRACJI GOSPODARSTW ROLNYCH

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni uprzejmie Informuję, iż istnieje obowiązek rejestracji działalności rolniczej polegającej na produkcji oraz wprowadzaniu żywności do obortu w organach Państwowej Inspekcji Sanitarnej.

 

Aby uzyskać wpis do Rejestru prowadzonego przez Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w Bochni należy wypełnić i dostarczyć do siedziby Powiatowej Stacji Sanitarno- Epidemiologicznej przy ul. Konstytucji 3 Maja 5 załączony  „wniosek o wpis do rejestru zakładów podlegających urzędowej kontroli organów PIS” . Konieczne jest podanie numeru gospodarstwa rolnego nadanego przez Agencję Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa.

 

REJESTRACJA JEST BEZPŁATNA

 

Wszelkie dodatkowe informacje dotyczące rejestracji działalności rolniczej można uzyskać poprzez kontakt telefoniczny pod numerem telefonu 14 612 39 47 wew. 16

 

Obowiązek rejestracji lub zatwierdzenia działalności podmiotów działających na rynku wytwórców żywności wynika z art. 61-67 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia (t.j: Dz. U. z 2015 r., poz. 594).

Zgodnie z art. 61 wskazanej ustawy Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny jest organem właściwym w sprawach rejestracji, zatwierdzania, zawieszania oraz cofania zatwierdzenia zakładów, które m.in.: produkują lub wprowadzają do obrotu żywność pochodzenia niezwierzęcego.

Produkcja pierwotna (podstawowa) jest zdefiniowana w art. 3 ust. 17 rozporządzenia (WE) nr 178/2002 i oznacza produkcję, uprawę lub hodowlę produktów podstawowych, w tym zbiory.

DZIEŃ BEZPIECZNEGO GRZYBOBRANIA

Jakie  są  gatunki  grzybów ? Jak odróżnić grzyby jadalne od niejadalnych i trujących?  Jakie powodują zatrucia?  Na  te  i inne pytania odpowiadali  podczas „ Dnia Bezpiecznego Grzybobrania” wykwalifikowani pracownicy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej  w Bochni,  klasyfikatorzy grzybów.

KOMUNIKAT O ZŁEJ JAKOŚCI WODY do Spożycia

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni informuje o braku przydatności wody w wodociagu zaopatrującym Publiczną Szkołę Podstawową w Chronowie ze względu na  obecność bakteri grupy coli, enterokoków kałowych, ponadnormatywne wartość mętności i żelaza.

Woda nie jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego !

KOMUNIKAT O ZŁEJ JAKOŚCI WODY

PAństwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Bochni informuje o braku prydatności wody w wodociągu zbiorowego zaopatrzenia Bełdno ze względu na obecność bakterii grupy coli i escherichia coli.

Woda nie jest bezpieczna dla zdrowia ludzkiego !

BEZPIECZNE GRZYBOBRANIE

Zbieranie grzybów w Polsce jest bardzo popularne, a dla wielu ludzi stanowi hobby lub formę spędzania wolnego czasu na łonie natury Grzyby odgrywają dużą rolę, jako środek spożywczy ze względu na walory smakowe i zapachowe, którymi wyróżniają się wśród innych produktów. Z jednej więc strony grzyby są cenionym artykułem spożywczym i zbieranie ich dostarcza dużej przyjemności, ale z drugiej, mogą stać się przyczyną śmiertelnych zatruć pokarmowych.  

W Polsce rośnie wiele gatunków grzybów o różnej toksyczności. Spotykamy gatunki trujące, niejadalne i jadalne. Niemal każda rodzina grzybów ma swoich trujących przedstawicieli. Przed groźnymi lub śmiertelnymi zatruciami można się jednak uchronić. Trzeba poznać grzyby jadalne i podobne do nich, często z nimi mylone, grzyby trujące.

Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni zaprasza wszystkich zainteresowanych tematyką związaną z grzybami i bezpieczeństwem ich zbierania na „Dzień Bezpiecznego Grzybobrania”, który odbędzie się 01.10.2015r., w budynku Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Bochni, ul. Konstytucji 3 Maja 5, w godzinach 10:00 - 13:00. W programie pokazy grzybów, prelekcje oraz konsultacje klasyfikatorów grzybów.

„HIVokryzja. Wyleczmy się."

„HIVokryzja. Wyleczmy się” to kampania realizowana przez Fundację Studio Psychologii Zdrowia, objęta patronatem przez Krajowe Centrum ds. AIDS.

Największym problemem osób żyjących z HIV nie jest w dzisiejszych czasach samo zakażenie, które można kontrolować lekami i z którym żyje się do późnej starości.

Prawdziwym wyzwaniem, przed którym stają osoby zakażone, jest alienacja, której doświadczają, kiedy przyznają się do choroby. Z pozoru akceptujemy osoby zakażone, jednak nasze zachowanie zmienia się, gdy dowiadujemy się, że znajdują się one w naszym otoczeniu. Wtedy wykonujemy przysłowiowy krok do tyłu. Nagle okazuje się, że nie chcemy z nimi pracować, korzystać z tych samych sztućców, podawać ręki. Wynika to oczywiście z niewiedzy. Boimy się tego, czego nie rozumiemy.

Poprzez kampanię „Hivokryzja. Wyleczmy się.” chcemy zmienić to zachowanie. Celem projektu jest wyleczenie ludzi z hipokryzji wobec osób zakażonych wirusem HIV. Główny przekaz kierujemy więc nie do osób zakażonych, a do zdrowych. Edukujemy ich, że największym problemem zakażonych wirusem HIV jest ostracyzm, z którym spotykają się na co dzień ze strony ludzi zdrowych.

Więcej informacji oraz materiały do pobrania znajdą Państwo na stronie: www.hivokryzja.pl oraz na fanpage’u:facebook.com/hivokryzja.

Barszcz Sosnowskiego - Unikaj Kontaktu

Barszcz  Sosnowskiego, to inwazyjny chwast należący do rodziny selerowatych. Do Polski został sprowadzony z Kaukazu pod koniec lat 50. XX wieku. Od lat 50. do 70. XX wieku wprowadzany do uprawy jako roślina pastewna. Po niedługim czasie, z powodu problemów z uprawą i zbiorem, głównie ze względu na zagrożenie dla zdrowia, uprawy były porzucane.

Można go rozpoznać po okazałych  wymiarach, niektóre rośliny dorastają  nawet do czterech metrów wysokości. Chwast ma zieloną bruzdowaną łodygę, która w dolnej części jest pokryta fioletowymi plamkami. Jego liście są duże i szerokie, o zaostrzonych końcówkach, a kwiaty zebrane w potężny biały baldach. Szybko się rozprzestrzenia ponieważ ma ogromną zdolność do regeneracji, a wielka ilość nasion znajdujących się w glebie sprawia, że roślina zachowuje zdolność do kiełkowania przez kilka lat.

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny  ostrzega przed bezpośrednim kontaktem z rośliną o nazwie barszcz Sosnowskiego ponieważ roślina ma silne działanie toksyczne i alergizujące. Wydziela parzącą substancję, która może powodować zapalenie skóry oraz błon śluzowych, powstawanie pęcherzy i trudno gojących się ran. Parzące działanie nasila się podczas słonecznej pogody, przy wysokiej temperaturze oraz dużej wilgotności powietrza.

Jeżeli doszło do kontaktu z rośliną, należy niezwłocznie i dokładnie obmyć skórę wodą z mydłem i unikać ekspozycji podrażnionych miejsc na światło słoneczne przynajmniej przez 48 godzin. W przypadku kontaktu soku roślin z oczami, należy je przemyć dokładnie wodą i chronić przed światłem (nosić okulary z filtrem chroniącym przed ultrafioletem). Jeśli doszło do podrażnienia skóry lub innych objawów należy zgłosić się o pomoc do najbliższej placówki służby zdrowia.

Pliki do pobrania
Download this file (Ulotka kleszcze.pdf)Ulotka kleszcze.pdf

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Kontakt

Punkt informacyjny: 
tel/fax. (+48 14)612 32 34, 612 39 47, 612 39 58
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2019  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni