Żywienie

Sekcja Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku

 

Do zakresu działania Sekcji Higieny Żywności, Żywienia i Przedmiotów Użytku należy:

nadzorowanie warunków produkcji, transportu, przechowywania i obrotu żywnością, warunków żywienia zbiorowego, warunków zdrowotnych produkcji i obrotu materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością oraz kosmetykami, a w szczególności:

  1. kontrola przestrzegania przepisów określających wymagania higieniczne i  zdrowotne w miejscach żywienia zbiorowego;
  2. pobieranie do badań laboratoryjnych prób środków spożywczych, sanitarnych, materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością oraz kosmetyków;
  3. kontrola warunków transportu, przechowywania i wprowadzania do obrotu żywności; 
  4. prowadzenie ewidencji wszystkich obiektów podlegających nadzorowi, w tym w systemie informatycznym “ Baza danych o podmiotach gospodarczych branży żywieniowej”;
  5. nadzór nad obrotem nową żywnością, żywnością genetycznie modyfikowaną i suplementami diety ze szczególnym uwzględnieniem prawidłowości znakowania;
  6. nadzór zagadnień związanych ze śledzeniem pochodzenia (traceability) środków spożywczych na każdym etapie ich produkcji i obrotu określonych w przepisach;
  7. przekazywanie informacji w ramach systemu RASFF, RAPEX;
  8. pobieranie próbek do badań laboratoryjnych w Zintegrowanym Systemie Badań Żywności w ramach urzędowej kontroli żywności na podstawie “Wojewódzkiego planu pobierania próbek w ramach urzędowej kontroli żywności i monitoringu”;
  9. współpraca i wykonywanie wspólnych kontroli z Inspekcją Weterynaryjną;
  10. prowadzenie dochodzeń i dokumentacji w przypadkach zbiorowych zatruć pokarmowych;
  11. opracowywanie ocen i analiz stanu sanitarnego zakładów, danych statystycznych, sprawozdań z działalności sekcji;
  12. nadzorowanie wdrażania i utrzymania w zakładach żywieniowo-żywnościowych systemu bezpieczeństwa żywności (HACCP). 

 

Kanały informacji

feed-image Źródło RSS

Kontakt

Punkt informacyjny: 
tel/fax. (+48 14)612 32 34, 612 39 47, 612 39 58
e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.

2017  Powiatowa Stacja Sanitarno-Epidemiologiczna w Bochni